Pas op, lenen kost geld.

De conversatie die ik de afgelopen week met een groot aantal mensen heb gehad gaat als volgt:’ja, eindelijk! Zijn we toch weer lekker af van die langstudeerboete. toch?’
Er zijn maar weinig studenten die mij een volledig en vast antwoord konden geven over de ‘nieuwe’ oplossing, het sociale leningsstelsel. De een voelt zich verraden, de ander rekent even uit voor zichzelf hoeveel goedkoper hij uit was geweest mét de boete. De meningen zijn behalve verdeeld ook heel erg onzeker. Er zijn maar weinig in mijn omgeving die weet te vertellen wat hij/zij precies vindt van de totale schrapping van de studiefinanciering.
Ik sta hier met een mond vol tanden. Shit! Ik had niet zo roekeloos een studie moeten kiezen 2 jaar geleden. Alles wordt weer een stuk onzekerder. Mensen hebben zich er eindelijk bij neergelegd bij uitloop ervoor te gaan betalen en nu moeten we hier weer over na gaan denken.

Waarschijnlijk bedachten ze zich ineens in den haag dat 3000 euro per jaar de kosten niet genoeg zouden dekken, en dachten: ‘Ach, laat ze maar weer eens werken voor hun geld. Weet je wat? We doen de geldkraan dicht!’ Naast het feit dat het grootste deel van de studenten nu al van huis uit niks meer meekrijgen, besluit de regering precies hetzelfde te doen. Handig, als je van leuke dingen doen houdt naast studeren en op jezelf wonen. Zoiets wordt toch wel een stuk moeilijker met dat mooie maandelijkse bedrag, dat meestal net de huur niet kan betalen, extra.

Al die jaren hebben we de regering achter ons gehad en alle vrijheid gehad om te studeren wat we wilden en hoe lang. Dan maak je elke student boos met een boete omdat ze niet willen dat je langer studeert dan nodig. Nu moet je betalen of je nou netjes tienen haalt of niet.
Of dit mensen gaat weerhouden om te gaan studeren? Ik denk het niet. De schuld die terug betaald moet worden naderhand wordt niet als een blok aan je voeten gehangen. Er wordt rekening met je inkomen gehouden en de studieschuld heeft amper tot geen invloed op het afsluiten van je eerste hypotheek. Maar zoals ik al zei, genoeg onderzoek is er zeker nog niet gedaan dus misschien zit ik jullie over een week een betoog te geven 100% tegen het sociale leenstelsel. Want zoals ik al eerder zei: ik ben nog nergens zeker van.

Advertenties
Dit bericht is gepubliceerd op 14 oktober 2012 om 08:21. Het’is opgeslagen in studie en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Volg hier alle reacties met de RSS feed voor dit bericht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: